ON
improv
Theatersport
​
Theatersport is een vorm van improvisatietoneel. Twee teams spelen een wedstrijd op het toneel. Om de beurt dagen de teams elkaar uit voor een geïmproviseerde scène, waarbij het publiek om suggesties wordt gevraagd: denk aan een locatie, emotie of relatie tussen de spelers. Vervolgens geven ‘rechters’ punten voor de scène. Ook de toeschouwers hebben een stem, zij kunnen met stembordjes aangeven welke scène zij de beste vonden. Het publiek kan zijn waardering tijdens de voorstelling ook uiten door spelers rozen toe te werpen. Rechters worden traditioneel bekogeld met natte sponzen, als het publiek het oneens is met de beoordeling.
Theatersport wordt gespeeld in de vorm van een wedstrijd, maar het spelplezier staat voorop: het gaat erom dat alle spelers en het publiek samen een leuke avond beleven Tijdens de voorstelling worden alle scènes live geïmproviseerd. Wat er in de scène gebeurt, is dus niet vooraf vastgelegd of gerepeteerd. Wel zijn er ‘games’, spelvormen die een bepaalde structuur kennen. Zo kan er sprake zijn van een beperking (bijvoorbeeld zonder woorden spelen), een raadsel (bijvoorbeeld de identiteit van een of meerdere tegenspelers moet geraden worden) of moet de scène voldoen aan bepaalde voorwaarden (een dilemma uitspelen).
Theatersport zoals wij dat kennen is opgezet door de Engelsman Keith Johnston in de jaren zestig van de vorige eeuw. In 1988 werd het door hem geïntroduceerd in Nederland. Inmiddels is het een populaire vorm van theater geworden, beoefend door duizenden enthousiaste spelers over het hele land. Op de website van Theatersporter vindt u nog veel meer informatie over theatersport. Hier vindt u ook een overzicht van alle verenigingen in Nederland.
​​
Improvisatietheater
​
Tegenwoordig spelen we meer dan alleen theatersport: denk aan kleinkunst- en kindervoorstellingen en lange improvisaties. De kleinkunstvoorstellingen bestaan uit een verzameling scenes, die we in een aantal lessen al improviserend in elkaar hebben gezet. Deze scenes hebben meestal een gezamenlijk thema; denk aan De schoolreünie, met alle zorgen en vreemde types die daar bij horen. Of De Bucketlist, over alle dingen die je nog een keer in je leven zou willen doen.
​
​Kindervoorstellingen
​
Onze kindervoorstellingen zijn altijd een groot succes. We spelen deze meestal in februari of maart, op een zondag (morgen- en middagvoorstelling). Voor de kindervoorstelling maken we iedere keer een nieuw verhaal, en tijdens het verhaal bouwen we theatersport-achtige scenes in. De kinderen kunnen dan meespelen in het verhaal. Denk aan de voorstelling over het meisje Merel die op zoek ging naar meneer Dag en meneer Nacht, die ruzie hadden waardoor het dag/nacht ritme op aarde verstoord was. Kinderen speelden mee als standbeeld, mochten gekke gezichten trekken naar een heks, of konden als koe of geit in een wei staan.
​Lange impro
Onze lange improvisatievormen zijn ook populair. Een enkele keer hebben we een voorstelling gegeven á la ‘Nachtgasten’. In deze
improvisatievorm krijgen vier spelers een beginsituatie uitgelegd, waarna ieder apart nog een aantal geheimen meekrijgt. Het publiek hoort alle geheimen, maar de spelers kennen deze niet van elkaar. Tijdens de voorstelling moeten deze geheimen geopenbaard worden. De beginsituatie en geheimen worden door enkelen van onze leden verzonnen: ieder jaar is het weer spannend hoe het uitpakt. Denk aan het verhaal over twee stellen die op Oudejaarsnacht ingesneeuwd waren in de Ardennen, en waar de nodige verwikkelingen (huwelijksaanzoeken, flirtpartijen en onaangekondigd bezoek) ontstonden voordat er om 12 uur geproost kon worden…